Hole Barton

The project was to refurbish an early C17 Grade II listed farmhouse and convert the five redundant agricultural buildings around it. The work was subject to Listed Building Consent and the properties were approved for residential use.

The buildings were in a rural setting on the edge of the village with its complex ecological constraints and involved working on listed properties, some in a state of semi-ruin. It was important to try and retain the essence of the site’s agricultural and industrial heritage, whilst at the same time providing homes for rent in the 21st century.

All but one of the buildings were made of solid stone walls and with slate pitched roofs. One building being built in brickwork. The brief was to use natural materials and to incorporate suitable insulation standards. In order to retain the natural breathing walls; hemp lime render was used internally throughout. This provided a finish for limewash internally and with increased insulation value. A SAP rating of over 60 was achieved in every property.

Photographs © Graham Gaunt Photowork

« Back to full portfolio
Menu